Την Πέμπτη 30 Μαρτίου οι μαθητές και μαθήτριες τη Β Λυκείου του σχολείου μας πραγματοποίησαν μια επίσκεψη στο Παράρτημα Χρονίων Παθήσεων Νομού Καβάλας στην Ελευθερούπολη. Πρόκειται για δημόσια δομή που παρέχει κοινωνική φροντίδα και υπηρεσίες θεραπείας και αποκατάστασης για ΑμεΑ άνω των 18 ετών. Οι μαθητές και μαθήτριές μας ξεναγήθηκαν στη δομή, ενημερώθηκαν για τις λειτουργίες και υπηρεσίες της και συναναστράφηκαν με τα άτομα που φιλοξενούνται στη δομή στους χώρους όπου κινούνται και δρουν καθημερινά. Προς το τέλος της επίσκεψής μας, τα παιδιά μας έπαιξαν και τραγούδησαν τραγούδια που είχαν ετοιμάσει για την περίσταση, δίνοντας μεγάλη χαρά στα άτομα της δομής.

Η επίσκεψη άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους μαθητές και μαθήτριές μας. Ήταν μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία, καθώς τους έδωσε τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με άτομα που βιώνουν μια καθημερινότητα διαφορετική από τη δική τους και που καλούνται να διαχειριστούν μια κατάσταση δύσκολη, που τους «συνοδεύει» σε όλη τους τη ζωή. Η αποδοχή των ανθρώπων αυτών και ο παραμερισμός των στερεοτύπων και προκαταλήψεων ήταν ο βασικός στόχος της επίσκεψης αυτής και με μεγάλη χαρά είδαμε τους μαθητές και τις μαθήτριές μας να ευαισθητοποιούνται ειλικρινά.

Ευχαριστούμε από καρδιάς τον διευθυντή του Παραρτήματος, κύριο Σταύρο Γιαννουλίδη, αλλά και όλους τους εργαζόμενους της δομής που μας δέχθηκαν με μεγάλη προθυμία και αφιέρωσαν πολύ από τον χρόνο τους στην ξενάγηση και ενημέρωση των παιδιών μας.

Κλείνουμε με την ελπίδα η επίσκεψη αυτή να είναι η αρχή μια συνεργασίας που θα έχει συνέχεια. Γιατί σύμφωνα με το κ.Γιαννουλίδη «η αναπηρία δεν είναι ασθένεια, είναι κατάσταση» και η αποδοχή των ΑμεΑ είναι κάτι που οι μαθητές και μαθήτριές μας πρέπει να διδαχθούν και από το σχολείο.

EleftheroupoliMarch23