viab6 3 23
viab6 3 23

Η 6η Μαρτίου 2023 έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της Βίας στο σχολείο. Με αφορμή την ημέρα αυτή, την Τρίτη 7 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας σχετική δράση. Υλοποιήθηκε από τους 13 μαθητές και μαθήτριες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της Βουλής των Εφήβων για το σχολικό έτος 2022-2023, το οποίο εφέτος έχει τίτλο “Αφοπλίζοντας τη Βία”.
Στη δράση συμμετείχαν 45 μαθητές και μαθήτριες των τμημάτων γ1 και γ2 Γυμνασίου, οι οποίοι χωρίστηκαν σε ομάδες και πήραν μέρος σε ένα βιωματικό παιχνίδι, στο οποίο περνούσαν διαδοχικά από πέντε σταθμούς. Κάθε σταθμός είχε ως θέμα μια διαφορετική μορφή βίας: σχολική, διαδικτυακή, ενδοοικογενειακή, παιδική κακοποίηση, σεξουαλική παρενόχληση. Οι συγκεκριμένες μορφές βίας επιλέχθηκαν από τους “διοργανωτές” του παιχνιδιού λόγω της συχνότητας εμφάνισής τους στην εφηβική ηλικία. Μέσω της διαδικασίας του παιχνιδιού οι “παίκτες” είχαν τη δυνατότητα να βρεθούν άλλοτε στη θέση του θύματος και άλλοτε του θύτη, να προβληματιστούν για τα αίτια, τις ευθύνες και τις συνέπειες που έχει η άσκηση βίας οποιασδήποτε μορφής και να ανταλλάξουν aπόψεις.
Μετά την ολοκλήρωση των σταθμών όλες οι ομάδες μαζί αποτύπωσαν εικαστικά σε ένα πανό, στο πλαίσιο μια ξεχωριστής ενότητας με τίτλο “Βία και Τέχνη”, συνθήματα, σκέψεις, συναισθήματα και γενικά ερεθίσματα που αποκόμισαν κατά τη διάρκεια της δράσης.
Στο τέλος, “διοργανωτές” και παίκτες σχημάτισαν έναν μεγάλο κύκλο και συζήτησαν τις εντυπώσεις τους, με σκοπό την ανατροφοδότηση. Όλοι συμφώνησαν ότι ήταν ένα “μάθημα ζωής”, μια διαδικασία που με παιγνιώδη τρόπο τούς έδωσε τη δυνατότητα να ευαισθητοποιηθούν πάνω σε ένα ζήτημα τόσο κρίσιμο για την ψυχική, πνευματική και
σωματικής τους υγεία.
Αξίζει να συγχαρούμε τους παρακάτω μαθητές και μαθήτριες του προγράμματος “Βουλή των Εφήβων” για την πρωτοβουλία τους και την άψογη διοργάνωση της δράσης.
1..Αντωνιάδη Αναστασία
2.Γιαγκουδάκη Παντελή
3.Γιαννακάκη Σοφία
4.Γιαννάκη Λένια
5.Γιουρούκη Σταυρούλα
6.Ιακωβίδη Λουκία
7.Κασμερίδου Χριστίνα
8.Μακαρατζή Ραφαέλα
9.Μάντη Χρήστο
10.Μοσχοβίδου Χριστίνα
Πολυχρονίδου Ανδρονίκη
12.Σαββίδου Ιωάννα
13.Ψαρρά Ζωή

via6 3 23