ΜΠΕ1 2022

ΜΠΕ1 2022

Το Μουσικό Σχολείο Καβάλας διοργάνωσε κατά τον μήνα Νοέμβριο 2022 μία σειρά επισκέψεων διαφόρων τμημάτων του στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού στο πλαίσιο εκπαιδευτικής εκδρομής που είχε ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές πάνω στο ζήτημα της προσφυγιάς.

Ως γνωστόν, η πόλη μας χαρακτηρίζεται από την έντονη έλευση προσφύγων μετά τη μικρασιατική καταστροφή. Είναι, λοιπόν, γεγονός ότι οι πρόσφυγες είναι οι ρίζες μας. Για το λόγο αυτό, οι επισκέψεις στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού ήταν πολύ σημαντικές για μαθητές και καθηγητές, καθώς μας έφερε πιο κοντά στην ιστορία μας.
Στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού μαθητές και καθηγητές είχαν τη χαρά να δούνε ρούχα, κουζινικά σκεύη, έπιπλα, παιδικά παιχνίδια, αντικείμενα καθημερινής χρήσης (π.χ. ρολόγια), ακόμα και έγγραφα -σχολικές βεβαιώσεις, πιστοποιητικά γεννήσεων κ.ά.- που σώθηκαν από την καταστροφή της Σμύρνης. Ακόμη, δόθηκαν κατατοπιστικές εξηγήσεις και απαντήσεις σε τυχόν απορίες από τους ιδρυτές του μουσείου και απογόνους προσφύγων, κ. Έλενα και κ. Μανώλη Ζαχαρόπουλο.

Λαμβάνοντας υπόψιν τη σημασία που έχει για τους απογόνους των προσφύγων η μνημόνευσή τους, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού και τους ιδρυτές του για τις ξεναγήσεις που μας προσέφεραν.